Sprema se poskupljenje mleka

Bez autora
Jul 06 2010

Niko u lancu proizvodnje mleka, od seljaka, pa do prerađivača u mlekarama, nije zadovoljan cenom mleka, tako da je poskupljenje, po svoj prilici, na vidiku. Seljaci tvrde da sa prosečnom otkupnom cenom koja je niža od 20 dinara, ne mogu da se izbore za opstanak svojih farmi. U mlekarskoj industriji, sa druge strane, ukazuju kako im je, i pored povećanja cene energenata i dalje najveći izdatak upravo mleko koje nabavljaju od kooperanata i da zato rade na ivici rentabilnosti. Najveći je, naravno, trošak sirovog mleka, pošto naši kooperanti dobijaju za najmanje 21 dinar po litri. Ono, u ceni mleka u prodavnici učestvuje od 51, pa do 52 odsto. Treba imati u vidu da se ostali parametri dosta često menjaju. Gas, odnosno, energenti, sada su povećali cenu za 15 odsto, a tu su i troškovi radne snage, ambalaže, goriva za prevoz mleka do mlekare, a takođe i razvoženje mleka po prodavnicama. Zbog ovakve situacije, mlekare rade na ivici rentabilnosti, pa je poskupljenje sve bliže.

Sprema se poskupljenje mlekaNiko u lancu proizvodnje mleka, od seljaka, pa do prerađivača u mlekarama, nije zadovoljan cenom mleka, tako da je poskupljenje, po svoj prilici, na vidiku.

Seljaci tvrde da sa prosečnom otkupnom cenom koja je niža od 20 dinara, ne mogu da se izbore za opstanak svojih farmi.

U mlekarskoj industriji, sa druge strane, ukazuju kako im je, i pored povećanja cene energenata i dalje najveći izdatak upravo mleko koje nabavljaju od kooperanata i da zato rade na ivici rentabilnosti.

Saša Mančić, menadžer u kompaniji Bongrem, koja je vlasnik Kikindske mlekare i Mlekoprodukta, sa dnevnim kapacitetom prerade oko 130.000 litara, objašnjava “računicu” na primeru najjeftinijeg mleka koje se u trgovinama prodaje za nešto manje od 40 dinara.

"Najveći je, naravno, trošak sirovog mleka, pošto naši kooperanti dobijaju za najmanje 21 dinar po litri. Ono, u ceni mleka u prodavnici učestvuje od 51, pa do 52 odsto", kaže Mančić.

On dodaje da treba imati u vidu da se ostali parametri dosta često menjaju. "Gas, odnosno, energenti, sada su povećali cenu za 15 odsto, a tu su i troškovi radne snage, ambalaže, goriva za prevoz mleka do mlekare, a takođe i razvoženje mleka po prodavnicama", kaže Mančić i napominje, kako zbog ovakve situacije, mlekare rade na ivici rentabilnosti, kao i da je poskupljenje sve bliže.

"Ako bi se cena povećala, mogli bismo da povećamo i otkupnu cenu. Od litra sirovog mleka, inače, u proizvodnji dobijamo litar pasterizovanog ili sterilisanog mleka. Za litar jogurta, takođe, trošimo litar mleka, a za sireve i ostale slične proizvode, utrošak mleka se samo povećava", kaže Mančić.

Stočari, vlasnici farmi muznih krava ogorčeni su, međutim, time što se otkupna cena mleka ne povećava već više od godinu dana i što se mleko ekstra klase plaća samo 26 dinara. I to uz uslove da se isporučuje više od 1.000 litara mleka tog kvaliteta.

"Najbolji argument za povećanje cene je to da nas proizvodnja litra mleka košta 32 dinara, a o neisplativosti dovoljno govori i to da je u klanicama završilo gotovo 80.000 muzara. Na taj način, sama mlekarska industrija, svoju sirovinsku bazu svela je na minimum", ističe Sanja Bugarski, iz Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik